De laatste tijd worden er met grote regelmaat studies gepubliceerd over neurofeedback met fMRI.

Een recente studie kijkt naar de beïnvloeding van de amandelkern bij patiënten die lijden aan een post traumatische stress stoornis. Dat het mogelijk is de amandelkern te beïnvloeden is al gebleken uit MRI studies met gezonde proefpersonen.

(De amandelkern, misschien beter bekent als de amygdala, is een structuur die een centrale rol speelt in het hele netwerk van hersengebieden die te maken hebben met het reguleren van emoties).

In deze studie zijn 10 patiënten met een officiële post traumatische stress stoornis getraind in een MRI-scan. Ze kregen de opdracht om de activiteit van hun amandelkernen naar beneden te trainen. Op het scherm verscheen in het midden een woord dat gerelateerd was aan hun trauma. De amandelkern reageert hierop, vervolgens kregen de patiënten de opdracht om twee thermometers die links en rechts naast het woord werden weergegeven en die de activiteit van de linker en de rechter amandelkern representeren, naar beneden te trainen.

Resultaat: Patiënten zijn in staat om de activiteit naar beneden te trainen. In een controle conditie (waarbij wel het trauma woord werd aangeboden maar niet de opdracht werd gegeven de thermometers naar beneden te trainen) werd geen verandering van de activiteit van de amandelkernen gevonden. Daarnaast bleek dat andere hersengebieden, die in hetzelfde ‘trauma-netwerk’ zitten, ook beter gingen functioneren.

Let op: dit onderzoek zegt niets over de klachten die mensen ervaren – het enige wat de onderzoekers wilden weten was of mensen die lijden aan een posttraumatische stress stoornis hun hersenen kunnen reguleren. Of ze daar wat aan hebben moet vervolg onderzoek uitwijzen.

Uit:  Human Brain Mapping (2016) 

Geef een reactie